A magyar nyugdíjas

Fotó:Joe Hepburn, Unsplash

Fotó:Joe Hepburn, Unsplash

Nyílik a nyugdíjolló 2020-ban, vagyis az aktív keresők keresetének tervezett növekedése (9,6%) és a nyugdíjak emelése (2,8%) közti különbség nő, erről ír a magyar gazdasági sajtó. De nem mindenki látja, ill. aki látja, az sem mindig tudja értelmezni a híreket. Aki tudja értelmezni, annak meg nincs megoldási javaslata sem a jelen, sem a jövő a magyar nyugdíjasa számára.

Tulajdonképpen mindössze annyi történik, hogy erőltetett menetben vadkapitalizálódunk, egyenesen tartunk az USA felé ebben a mutatóban, vagyis az állami átlag nyugdíj idővel semmire sem lesz elég, pont úgy, ahogy a nyugati világ nagy részén is történik. A magyarok számára eleddig teljesen ismeretlen kockázat üti fel a fejét: egyre tovább élünk, egyre kevesebb állami nyugdíjpénzből, ezért nyugdíjaskori kezdő életszínvonalunk szinten tartásához rendelkeznünk kell egy nyugdíjcélra felhalmozott nagy összeggel, amelyet a mindenkori nyugdíjkorhatár elérése után statisztikailag “tervezett” halálunk napjáig egyenlő részletekben tudunk felélni. Morbidnak tűnik első olvasásra, csak hát ez a valóság, így működik a világ nyugati fele, ott az állami nyugdíj egészíti ki a nagyobb részt kitevő magánnyugdíjakat. Nálunk is így lesz, csak idő kérdése.

Példánkban legyen ez az elhalálozási életkor, mondjuk, 80 év, tehát 80-64(mai nyugdíjkorhatár)=16 év adódik még. Ha pl. 200 ezer Ft/hó nyugdíjkiegészítést szeretnék lehívni a saját felhalmozott pénzemből, akkor 16X12hónapX 200 000Ft= 38,4 millió Ft-al kellene rendelkeznem a nyugdíjba vonulás pillanatában, az évi 2 400 000 Ft pedig az összeg 6,25 %-a. A nemzetközi sajtó szerint a bűvős szám idáig 4 % volt, amit egyre többen megkérdőjeleznek, és még kevesebbet javasolnak. A példánk szándékosan leegyszerűsített, sok tényezőt nem vesz figyelembe. Gyakran fogok visszatérni erre a témára elkövetkezendő bejegyzéseimben, hiszen ez az egyik legnagyobb megoldandó probléma. Addig is további információ itt.

Ha nem akarunk az egy korábbi posztomban tárgyalt japán nyugdíjas sorsára jutni, már ma meg kell tenni a szükséges megelőző lépéseket.

És még egy meglátás. ami mindjárt kettő időszakot érint: a fiatalkort és a nyugdíjaskort, mégpedig úgy, hogy ha nem kezdesz el fiatalkorban befektetni és kihasználni a kamatos kamat csodáját, akkor idősebb korodban már akár megfeszített takarékoskodással, sok lemondással sem tudod már utolérni fiatalkori gondos magadat.

Ez a választás a tiéd, akarva-akaratlanul megteszed, és mindenki meg is teszi kivétel nélkül.

Mi is ez a választás?

1. Lemondasz a kamatos kamat erejéről, hedonista módon élsz a mának, bele a világba, nem törődve a holnappal, és a holnaputánnal.

2. Megértetted, és igénybe akarod venni a kamatos kamat erejét, félreteszel nyugdíjas korodra, vagyis megtakarítasz és tudományos alapon befektetsz a világkapitalizmusba.

Minél előbb jutsz el a 2. ponthoz, annál jobb. Azonban a “félretesz” szót ki kell bontanom, mert a magyar nyelvben csupán azt jelenti, hogy a félretett összeget nem használom fel, passzívan érintetlenül hagyom egy későbbi felhasználás céljából. Csakhogy a félretevésnek két konkrét célja legyen: megtakarítás rövid távra (pl. vésztartalék képzése céljából egy kamatozó bankszámlán) ill. megtakarítás közép és/vagy hosszú távú befektetési (pl. utóbbira: nyugdíjkiegészítési vagyonfelhalmozási) céllal.

Mindkét esetben aktívan kell foglalkoznod a pénzzel, nem elég azt pusztán félretenned, mert elértéktelenedik.

Itt egy fontos dolgot kell megjegyezned:

NYUGDÍJCÉLÚ VAGYONFELHALMOZÁS = FOLYAMATOS MEGTAKARÍTÁSOK TUDOMÁNYOS ALAPON TÖRTÉNŐ BEFEKTETÉSE A VILÁGGAZDASÁGI FEJLŐDÉSBE.

Ez az egyetlen biztos módja a sikeres, saját nyugdíjcélú vagyonfelhalmozásnak. A nyugdíjbiztosítás pedig számodra nem azt jelenti, mint a biztosítónak. Szó sincs arról, hogy neked biztosítaná a nyugdíjat, épp ellenkezőleg, akaratod ellenére te finanszírozod más nyugdíjait, ezért ne ülj fel az ügynökök szirénhangjának, ha jót akarsz magadnak.

Véletlen egybeesés, hogy pont e cikk írása közben lettem figyelmes egy Pénzcentrum cikkre.

Itt van letöltött file formában is:

Erre szokták azt írni, hogy “No comment”.

A cikk szerint “a nyugdíjbiztosítás az életbiztosítások egy fajtája”,  és lényegében a befektetési egységekhez kötött , (angolul unit-linked) biztosításokat ajánlja a nyugdíjnyomor elkerülése céljából. Következő bejegyzésemben, egy vendég szakértő bevonásával megvizsgáljuk közelebbről az ajánlott eszközt.