A Netflix sztori - az évtized részvénye?

Fotó: Thibault Penin, Unsplash

Fotó: Thibault Penin, Unsplash

A 2010-es évek popkultúra szerint számított végén sok visszatekintő cikk, értékelés jelent meg. A www.visualcapitalist.com egyik posztjában az elmúlt évtized legjobban teljesítő részvényének a Netflixet (NFLX) jelölte meg. Tényleg elképesztő utat járt be a cég míg egy postai úton DVD kölcsönzéssel foglalkozó kisvállalatból a tech világ egyik legnagyobb óriásává vált. A cég világszerte filmek on-demand streamelési szolgáltatójaként működik, a szolgáltatás hazánkban is elérhető, mostanában egyre növekvő magyar tartalommal.

Nos, ha 2009. december 31-én 100 US dollárt fektettél volna a cégbe, akkor 2019.december 5-én a befektetésed értéke 3 867 US dollárt ért volna, vagis tíz év alatt több, mint 38-szorosára nött volna a pénzed. Meglehetősen impresszív, ugye !?

Azonban az idáig vezető út nem volt éppen sima, még a gondtalan és tét nélküli visszatekintés kényelmes pozíciójából nézve sem. Befektetőként pedig egészen elképesztő dolgokat kellett kiállni annak, aki a mához vezető úton végig a céggel tartott. Leghamarabb a hullámvasutas analógia jutott az eszembe, azzal a különbséggel, hogy tudomásom szerint Magyarországon nem is található olyan 180 fokos fordulatú pályaszakasz, mint az alábbi képen.

Fotó: Tim Gouw, Unsplash

Fotó: Tim Gouw, Unsplash

De olyan már a világban is kevés van, ha egyáltalán van, mint ez az alábbi zárt pálya. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem már a fenti kép is sok. Azt meg már igen nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen zárt pályás hullámvasútra felüljek, belül teljes sötétségben. De, azért nem ennyire durva a helyzet a befektetés terén: képzeljük el, hogy a hullámvasút első kocsijában ülünk, előre nézünk, de nem látunk semmit, hiszen arra a “jövő” van, azt nem ismerheti senki sem. Ilyen erővel akár meg is fordulhatnánk, így annyi a könnyebbség lenne, hogy egy hátra irányuló lámpával hátrafelé látunk, vagyis a való élethez hasonlóan azt látjuk, érzékeljük, ami már elmúlt. Na, hát pont ilyen élményeknek nézünk “elébe”, amikor egy részvénybe fektetünk be. Amikor zuhanunk a sötétben, akkor hangosan sikítunk, és a hullámvasúttal ellentétben sohasem lehetünk biztosak abban, hogy a föld szintje előtt megállunk-e vagy sem. Ugye, nem túl kellemes elképzelni!

Fotó: Tim Mossholder, Unsplash

Fotó: Tim Mossholder, Unsplash

De térjünk vissza a Netflix részvényhez, és vizsgáljuk meg a befektetők szempontjából a mához vezető út utolsó 5 évét (a korábbi évek kevésbé látványosak). Hát ezt kellett volna idegekkel bírni a végéig, de mit is írok, ennek soha sincs vége, az élet megy tovább! Nincs ember a földön, aki meg tudná mondani biztosan, hogy hogyan folytatódik a kék vonal a jövőben.


Forrás: Yahoo! finance

Forrás: Yahoo! finance


Nem tudom hány befektetőnek sikerült a mai napig kitartani a Netflix cég mellett a kezdettől fogva, de nyilván a sztori következő fejezetét már javában írják a streaming szolgáltatással most induló versenytársak: a Disney, az Apple és társaik. Mivel ez ő egyéni sztorijuk sem sokkal kevésbé rögös, ezért az egyetlen értelmes befektetési stratégia egy világszerte földrajzilag és eszköszosztályok szerint diverzifikált index befektetési alap portfólióba befektetni. Úgy biztosan be tudjuk fogni az összes piaci hozamot, és ráadásul élvezhetjük az élet egyéb örömeit is, mert a vak hullámvasutazáson kívül adódik még pár egyéb szórakozási lehetőség is.